Topjaar vor Belgische wijn

Na de warme zomermaanden stevenen Belgische wijnbouwers af op hun beste oogst in jaren. “Zo’n wijn hebben ze zelfs niet in de Bordeaux”, luidt het.

Het zag er nochtans aanvankelijk niet zo fraai uit voor de kleine 100 Belgische wijnboeren die samen goed zijn voor een jaarlijkse productie van 1 miljoen liter. "Het natte voorjaar beloofde inderdaad niet veel goeds", zegt wijndocent Ghislain Houben vandaag in De Morgen. "Hierdoor konden de vruchten zich niet voldoende ontwikkelen en kenden we veel schimmel en misbloei. In sommige streken speelden ook de late vorst en hagel de wijnboeren parten.

"Gelukkig verbeterde het weer in juli en maakt vooral de droge en warme augustusmaand veel goed. Indien het mooie weer ook nog aanhoudt tot in september, wordt het zonder twijfel een topjaar. De productie zal weliswaar 20 productie lager liggen, maar de kwaliteit wordt stukken beter dan in 2015, zonder dat de consument daar een hogere prijs zal voor moeten betalen. En dat is toch het belangrijkste", aldus nog Houben. "Onze wijnen halen nu al heel wat prijzen in het buitenland. We steken zelfs de Duitse en de Franse naar de kroon. Dat komt door het hoge gehalte aan zuren. In tegenstelling tot de Bordeaux-streek. Daar is het momenteel 40 graden, waardoor de druiven overrijp zijn en hun zuren helemaal verliezen."

Ook in het domein van Genoels-Elderen wordt de hoop op een uitstekend wijnjaar groter naarmate de zomer zich langer van zijn beste kant laat zien. "De trossen zijn minder gevuld, maar de vruchten zijn mooi en groot", stelt eigenares Joyce Kékkö-van Rennes vast. "De druiven kunnen de extreme hitte zoals we die deze week al kenden, zelfs heel goed doorstaan. Zoveel zon draagt ook bij tot de bestrijding van de Aziatische fruitvlieg, of suzukivlieg, die sinds een tweetal jaar voor enorme schade zorgt aan de Belgische druivenoogst. Het vliegje zaagt gaatjes in de druiven en legt er zijn eitjes in, waardoor ze afsterven. Maar als er iets is waar het vliegje niet tegenkan, is het wel de zon."

Minder goed nieuws uit Frankrijk

Minder goed nieuws is er uit Frankrijk. Daar zal de wijnproductie 10 procent lager uitvallen door de slechte weersomstandigheden, onder meer in de Champagne, de Bourgogne, de Val de Loire en de Charente. Een tekort dreigt er niet, omdat er voldoende reserves zijn, maar het slechte jaar zal hoe dan ook de prijs van een fles bubbels de hoogte injagen.