Rothschild en Pablo Alvarez lanceren nieuwe topwijn in Rioja

Macan, zo zal hij heten, de nieuwe topwijn uit de Spaanse regio Rioja. Op zich is een nieuwe, rode wijn niet zo verrassend ware het niet dat hij een creatie is van twee grote namen uit het wereldje.

Vijftien jaar geleden besloten Benjamin en Ariane de Rothschild en Pablo Alvarez samen een nieuw wijnhuis uit de grond te stampen, bericht de krant De Tijd vandaag. De eerste twee zijn, behalve telgen uit het roemrijke Franse bankiersgeslacht, ook de eigenaars van drie beroemde wijnkastelen in Bordeaux. De tweede bezit het bijna mythische Spaanse wijnhuis Vega Sicilia, in de bekende appellatie Ribera del Duero.

Dus kochten ze 120 hectare wijngaarden in en rondom de dorpen San Vicente de la Sonsierra en Samaniego. Daarvan zijn 92 hectare in productie. In 2009 kwamen twee cuvées van de Macan op de markt (voor 25 of 40 euro per fles), maar pas volgende week wordt ook de splinternieuwe bodega officieel ingehuldigd. Van de totale investering van 35 miljoen euro gaat 22 miljoen euro naar de wijntempel, getekend door de Spaanse toparchitect Enrique Johansson. De wijnen doen het goed in de VS, Zwitserland en Mexico.