Limburg start oogst met hoge verwachtingen

De Limburgse wijnoogst 2016 is gisteren al begonnen, iets eerder dan normaal. En het belooft een topjaar te worden. Voor de mousserende wijn plukken ze deze week de zuidflank van wijndomein Schorpion in Vliermaal (Kortessem). De andere wijnboeren in Haspengouw en in de Maasvallei starten over enkele dagen. “Door het warme weer is alles met een week vervroegd”, zegt Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck in Maaseik.

Het seizoen kondigde zich nochtans niet zo goed aan, zo schrijft Het Belang van Limburg vandaag. Het voorjaar was koud en nat. Franse wijnboeren uit de Bourgogne en Champagne kijken tegen een magere oogst aan door het slechte weer en de bijhorende hagelbuien. In die regio's zal de wijnproductie zowat dertig procent lager liggen dan vorig jaar.

De Limburgers klagen niet. "Het was een moeilijk jaar. Dat wel. Maar we zijn er goed doorgekomen", zegt wijnboer Wilfried Schorpion, die samen met zijn broer Robrecht een domein van twee hectare beheert in Vliermaal (Kortessem). "De recente warme en zonovergoten periode maakte veel goed. Al was de hittegolf nog het ergste voor de druiven door het risico op verbranding. Dat begint met een bruine vlek op de druif, en voor je het weet, worden het krenten met nog meer suiker. En te veel suiker is niet goed."

Het suikergehalte van de druiven, dat zal worden omgezet in alcohol, is voor wijnboeren een graadmeter om te starten met de druivenpluk. Het wijndomein Schorpion begint altijd vroeg, om te zorgen voor het karakteristieke fris-zure kantje van de mousserende wijn. "Onze basiswijn mag maar goed 10 procent alcohol hebben. Dat is het maximum. Dat punt is nu al bereikt. We kunnen de druiven echt niet langer laten hangen. Tijdens de tweede gisting van onze mousserende wijn komt daar nog anderhalf procent alcohol bij en dan zitten we goed. In dit klimaat halen we de suiker- en alcoholgraad moeiteloos tussen half september en half oktober, naargelang het seizoen. We hebben hier van de nood een deugd gemaakt. Dat is ook de reden waarom ze in de Champagne champagne maken. In vogelvlucht is dat maar 200 kilometer van hier. Daar zijn ze nu ook begonnen met de vendanges", vertelt Wilfried. Onder een stralende hemel oogsten acht plukkers met knipschaar de zongerijpte druiventrosjes. Wijn maken is in Vliermaal een ambacht. Met een zelfgemaakte pers drukken de twee broers het sap uit de druifjes. Dat bottelen ze later  in 10.000 flessen.

Topjaar

Voor de Limburgse chardonnay- en pinot-wijnen start de druivenpluk eind deze week. Op het wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst oogsten ze ruim 20 hectaren.
Maaseikenaar Karel Henckens wil maandag beginnen. Hij heeft hoge verwachtingen voor zijn minerale wijnen pinot blanc en pinot gris 2016. "De Maas heeft ons beschermd", zegt de eigenaar van het 10 hectaren grote wijndomein Aldeneyck in de Maasvallei. "De Maas buffert veel warmte waardoor we minder last hebben van nachtvorst. Juli, augustus en september waren heel goed. Ik klaag niet. Maar ik ben pas gerust wanneer onze druivenoogst op vat begint te rijpen. Bel me nog maar eens tegen 25 oktober."

Mogelijk profiteren de Limburgse wijnen 2016 dan van de getroffen productie in de Franse Bourgogne-streek. "Ach. Wij zijn zo'n kleine speler op de wijnmarkt", relativeert Karel Henckens. In ons land produceren de wijnboeren zowat 1 miljoen liter tegenover 4.200 miljoen liter wijn in Frankrijk. Limburg telt maar een handvol professionele wijndomeinen. "Wij brengen een exclusief product. Wijnliefhebbers waarderen ons voor onze kwaliteit. Die zit echt goed", zegt Henckens. Ook Wilfried Schorpion is daarvan overtuigd. De pas geoogste Schorpion-bubbels komen pas na drie jaar op de markt voor een toost op 2020.