Hagelandse wijnbouwer Maurice Fol overleden

In de afgeladen volle Sint-Kwintenkerk namen familie, vrienden, kennissen en gemeentegenoten afscheid van wijnbouwer en ereschepen Maurice Fol (80).

Symbolischer kon de plek waar de uitvaart van Maurice Fol plaatsvond niet zijn. Tegenover de Sint-Kwintenkerk in Linden ligt de gemeentelijke basisschool De Stip, opgericht onder zijn impuls. Als liberale schepen van Onderwijs droeg hij neutraliteit destijds hoog in het vaandel, wat maakte dat het één van de gemeentes is met het hoogste aantal gemeentelijke basisscholen. Op een boogscheut ligt de wijngaard aangelegd door collega-wijnbouwer Urbain Vandeurzen. Ook hier is symboliek troef. Fol introduceerde het wijnbouwen in het Hageland, samen met onder andere partijgenoot Jos Daems (vader van Leuvense politicus en Vlaams parlementslid Rik Daems). En dat 40 jaar geleden terwijl iedereen ze gek verklaarde. Tegenwoordig worden er in de regio tot 1 miljoen flessen geproduceerd.

Als eersten namen zoon en kleindochter het woord. Lise, de dochter van Karel Fol en petekind van groentekok Frank Fol, zorgde hierbij voor een van de beklijvendste momenten. De warme en liefdevolle woorden over haar opa gingen door merg en been. 

Er waren heel wat prominenten aanwezig waren. Naast de voorzitter van de Belgische Wijnfederatie Paul Vleminckx waren onder andere burgemeester Tania Roskams (N-VA), staatssecretaris Theo Francken (N-VA), liberaal oud-burgemeester en gewezen senator Roger Wierinckx onder de aanwezigen.