Eerste Open Wijngaardfeesten in Heuvelland

Vintage Heuvelland vzw organiseert dit weekend de eerste Open Wijngaardfeesten. Op zaterdag is er een avondfestijn met de Heuvellandse wijnen en de wijnbouwers in restaurant d’Hellekapelle in Loker. Op zondag is er opendeur bij alle wijnbouwers uit de Westhoek met een gratis rondleiding en degustatie van de wijnen.

Vintage Heuvelland vzw groepeert 14 wijndomeinen uit de Westhoek, de meeste daarvan zijn gelegen in Heuvelland. "Wij bewerken momenteel 14 % van de totale Belgische aanplant. De Belgische wijnbouw zit in de lift. Heel wat horecazaken in Vlaanderen hebben Heuvellandse wijn op de kaart staan", aldus José Lemahieu van Vintage Heuvelland in De Krant van West-Vlaanderen. "Met Frederik Debruyne uit Nieuwkerke en Dominique Clarebout uit Wijtschate hebben we ook nog eens twee nieuwe initiatieven. Een ander initiatief uit Kemmel krijgt vorm. De sterkte van de groep is dat we samen werken om de kwaliteit te bevorderen. Onze beroepsvereniging promoot de wijnbouw in de Westhoek".

Het wijnverhaal in Heuvelland startte in 1996 op de Monteberg. "Vanaf 1990 zet de provincie in op de reconversie van klassieke landbouw naar meer groen rond de Kemmelberg. Het glooiend landschap en de nabijheid van de Noordzee zijn positieve elementen in de terroirsituatie".

De wijnbouw is ondertussen een vaste economische speler geworden. "Met de steun van het Europees LEADER-project kunnen we met een aantal partners ons initiatief ‘Wijnbouw in de Westhoek’ meer slagkracht geven. Het is fantastisch om te kunnen samen werken met onder andere Inagro vzw, met Westtoer, met het NAC en met de gemeente Heuvelland. Het is dan ook meer dan begrijpelijk dat Syntra West in Ieper de cursus wijnbouwer-wijnmaker organiseert. Het aanleren en inoefenen van de praktische vaardigheden heeft plaats in Heuvelland", aldus nog José Lemahieu.

Open Wijngaardfeesten op zaterdag 11 juni vanaf 18 uur. Inschrijven aan 20 euro/15 euro via info@vintageheuvelland.be Zondag 12 juni: vanaf 10.30 uur bezoek wijndomeinen aan 7,50 euro.