Château Neercanne vernietigt ondrinkbare kwaliteitswijnen

De wijnkelders in de oude grottengangen aan sterrenzaak Château Neercanne in Maastricht zijn leeg. Meer dan 10.000 flessen kwaliteitswijn zijn vernietigd na de aangestoken hooibrand in de mergelgrotten op 19 juli in Riemst.

Directeur-gastheer Peter Harkema kreeg veel commentaar op die beslissing: "Veel mensen willen niet begrijpen dat die wijn door de hitte en de rook echt niet meer drinkbaar is."
Wijnliefhebbers krijgen het koud bij de gedachte dat een fles Côte de Nuits of een exclusieve Château Lafite-Rothschild door de gootsteen wordt gekapt. En al zeker als het om 10.000 flessen gaat. "De hele wereld heeft er een mening over. Dat ik ze aan een goed doel moet schenken, nog sauzen mee moet maken... maar die wijn is niet meer drinkbaar", zegt de directeur-gastheer.
"We hebben de grootste oenologen van Frankrijk geraadpleegd om tot die beslissing te komen. Door de brand is de temperatuur in de grotten opgelopen tot 40 graden. Dan zet kurk uit. Daarna krimpt die kurk weer en zuigt zo alle rotzooi naar binnen die op de capsule en aan het oppervlak zat. Die wijn is bezoedeld. Wij staan voor kwaliteit, dus we willen niet dat die wijnen nog worden verkocht of nog worden geconsumeerd. Vraag mij niet hoe ze die vernietigen. We willen het zelfs niet weten." Château Neercanne communiceert niet over de prijs van dit verlies.

Een unieke wijnvoorraad is nu verloren gegaan. "Maar onze meest exclusieve en onze echte topwijnen rusten in het kasteel zelf. We hebben dus nog een mooie wijnkaart in het sterrenrestaurant. Voor onze sommelier is het erg. Het was zijn kind. Hij bouwde de wijnvoorraad in twaalf jaar tijd op. Gelukkig heeft hij goede contacten met de wijnhuizen. Die leven met ons mee, waardoor hij vrij snel weer een mooie kopie van onze wijnkaart kan aanbieden. Alleen zullen sommige wijnen iets jonger zijn", zegt Peter Harkema vanuit de wijnkelder die ze nog volop aan het schoonmaken zijn.