Bourgogne en Champagne staan voor mindere oogsten

De weergoden zijn wijnboeren in Bourgondië en in Champagne dit jaar slecht gezind. Liefhebbers van de dranken uit deze regio’s zullen dat merken in de portemonnee. Dat bericht De Volkskrant vandaag.

Slecht nieuws voor de liefhebbers van Bourgognewijn en van champagne. De druivenoogst in die Franse wijnstreken valt naar verwachting zo'n 30 procent lager uit dan vorig jaar. Ook in andere delen van Frankrijk heeft de druivenoogst te lijden van het slechte weer eerder dit jaar. Daardoor ligt de totale Franse wijnproductie dit jaar zo'n 8 procent lager dan in 2015, meldt het Franse ministerie van Landbouw. De prijzen van Franse wijn zullen vanwege het lagere aanbod later dit jaar waarschijnlijk stijgen.

De boosdoeners zijn een koud voorjaar en hagel- en stortbuien. Volkskrant-wijnexpert Onno Kleyn, die in Bourgondië woont, zag de eerste bloesems van zijn wijnranken afvallen door hagel en regen. "Bij veel wijnboeren is de eerste bloesem helemaal vernield en de tweede bloesem was lang niet zo uitbundig als de eerste. Sommige wijngaarden zijn volledig ontbladerd. Ze zien eruit alsof de winter al begonnen is". Het was een uitzonderlijk rottig voorjaar, volgens Kleyn. "De Bordeauxregio heeft veel minder last van extreem weer gehad dan Bourgondië en Champagne. De overheid helpt de wijnboeren door hun uitstel van belastingen te gunnen".

"Bourgondië is een veel kleinere regio dan de Bordeauxregio en kan zich met zijn populaire kwaliteitswijnen een prijsstijging veroorloven", zegt Kleyn. "De wijnen uit deze regio zijn toch al de wat duurdere wijnen".

De problemen in Bourgondië zijn niet nieuw. Deze wijnstreek heeft het al jaren zwaar door de klimaatverandering. Het effect van de temperatuurstijging is dat de druiven sneller rijp zijn, waardoor ze zoeter zijn en de wijn meer alcohol bevat. Dit maakt Bourgognewijnen er niet populairder op, want de meeste consumenten willen geen zware wijn maar de meer traditionele lichtere wijnen.

Champagne

De weergoden zijn ook de champagneboeren niet goedgezind. Gemiddeld is een hectare champagnedruiven goed voor een kleine 11 ton druivenopbrengst. De verwachte opbrengst in de Champagneregio zal door het woeste weer naar verwachting dit jaar maximaal 7,5 ton bedragen. Het goede nieuws is dat er stevige reserves zijn, waardoor een tekort aan bubbels niet te verwachten is.

Volgens Jean Marie Barillère, president van de Union des Maisons de Champagne zal de champagneprijs dit jaar en ook de komende jaren omhoog gaan. Volgens de internationale wijnexpositie Vinexpo zal de vraag naar mousserende wijnen dit jaar 7,4 procent stijgen. Kleyn: "Dankzij zijn ongekende populariteit kan champagne zich een prijsstijging veroorloven". De prestigieuze champagneproducent Taittinger heeft zelfs de gewaagde oversteek naar het Verenigd Koninkrijk gemaakt om daar nog meer champagnedruiven te verbouwen. Met Britse geldschieters heeft Taittinger daar 4 miljoen pond geïnvesteerd in een stuk land. Maar de Britse Taittinger mag geen champagne genoemd worden omdat deze naam Europees beschermd is. Alleen wijnen uit de Franse regio Champagne mogen 'champagne' heten.