Benoît Couderé van Karmeliet naar Carrefour

Benoît Couderé, Sommelier van het Jaar 2016, versterkt het wijnteam van Carrefour. Couderé was eerder sommelier bij de driesterrenzaak De Karmeliet in Brugge.

Om optimaal in te spelen op de nieuwe interesse rond wijnen uit de hele wereld, besloot Carrefour zijn team ‘Wijnen’ te versterken met Benoît Couderé, die naast de huidige inkoper Francis Lerminiaux.

De naam Benoît Couderé klinkt liefhebbers van topwijnen en voortreffelijke gastronomie bekend in de oren. In 2002 studeerde hij af aan de hotelschool Ter Duinen (Koksijde) en hij is al acht jaar lang sommelier van het Brugse restaurant De Karmeliet, een van de drie Belgische zaken met drie Michelinsterren. Dankzij zijn wijnkennis won hij de prestigieuze wedstrijd van de Belgische Sommeliersgilde, wat hem de titel van ‘Sommelier van het Jaar’ opleverde. 
Wijn is zijn leven, zegt hij zelf, en zijn passie ontstond toen hij als kind in de kelder van zijn grootvader ging spelen. Een plek vol mysterie en… goede wijnen, waarvan hij op kerstavond soms een keer mocht proeven. Het is ongetwijfeld zo dat hij een voorliefde ontwikkelde voor grand cru’s, die hij later op academische wijze leerde te begrijpen, waarderen en ontdekken tijdens bezoeken aan de wijngaarden. 

Op professioneel vlak wilde Benoît Couderé een nieuwe weg inslaan. Daarom besloot hij om een nieuwe uitdaging aan te gaan en voor Carrefour België te komen werken. Zijn enorme kennis van wijnen uit alle werelddelen en prijsklassen, zijn eclectische smaak (waardoor hij zowel een wijn uit een ongekende druif/regio/land als een wijn afkomstig van een huis met een stevige reputatie kan waarderen) en zijn gedurfde en verrassende keuzes zijn een verrijking voor Carrefour België. 
Maar de expertise van Benoît gaat verder dan dat. Hij heeft ook een neus voor topwijnen die toch betaalbaar zijn. "Voor een sommelier is het even belangrijk om wijnen met een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden", zei hij in een interview. 

Carrefour heeft dus besloten om twee personen aan het hoofd van zijn afdeling ‘Wijnen en schuimwijnen’ te plaatsen. Zo kan Francis Lerminiaux, al 8 jaar inkoper voor Carrefour, zich richten op de Franse wijnen die hij zo goed kent en die nog steeds de kern van het assortiment vormen. Benoît Couderé zal dan weer een aanbod van Europese en internationale wijnen voor elk budget en elk klanttype uitbouwen

Benoît Couderé / Foto Carrefour